Paul Funcken 🇳🇱

 Paul Funcken (1958 Schaesberg)

Woont en werkt in Udenhout

Waar komt de inspiratie vandaag

Mijn beelden hebben vaak een relatie met architectuur, als inspiratie. Dat kan de schoonheid of de vergankelijkheid zijn. Dingen die hun oorspronkelijke functie hebben losgelaten zijn voor mij inspiratie. Vanuit mijn onderzoek naar architectonische vormen, het spelen met contrasten, perspectief en optisch effect ontstaan mijn beelden. Zij zijn het resultaat van een zoektocht naar vorm, eenvoud en schoonheid. Ik kan mijn beelden niet precies van tevoren bedenken. Het beeld ontstaat tijdens een zoektocht waarbij ik probeer mijn grenzen te verleggen.

Waarom glas

Een reis door Scandinavië bracht mij in contact met het medium glas. Dat vond ik fascinerend en ben de opleiding glaskunst aan het IKA in Mechelen (B) gaan volgen. Naast alle technieken kon ik hier ook mijn creativiteit verder ontplooien. En er staat een blaasoven en dat was extra aantrekkelijk.

Het materiaal glas is eigenwijs en dwingt mij tot het loslaten van schetsen en materiaal fysiek aan te pakken. Ik ben vooral een doener, materialen moeten door mijn handen gaan en dan groeit er een werk. De kunst is om in een goede flow te komen waarbij ‘spelen’ de hoofdrol heeft. Het smeltproces van glas is altijd met veel hitte en achter een deur. Pas als je de mal openbreekt krijg je zicht op het resultaat.