Niels van Bunningen 🇳🇱

Niels van Bunningen is een sociaal geëngageerde maker van monumentale sculpturen en installaties. Vanuit zijn ervaring als leider van de metaalwerkplaats van studio Job en als een van de aanjagers van kunstwerkplaats Arnhem weet hij zijn transhistorische verhalen en maatschappelijke idealen te vertalen naar een arm maar nobel materiaal, metaal.

” A Sick Mans Dream”

In dit werk beschrijft hij het archetype van de gevallen soldaat, de gedesillusioneerd voorvechter van een ter ziele gegaande ideologie. Opgelapt en weer de velden ingestuurd, hersteld maar niet geheeld.

Tegelijkertijd is dit werk een weergave van de precaire situatie waar in een jonge kunstenaar in kan belanden na de academie. Het moment waarop artistieke ambities en principes een plek moeten krijgen binnen een maatschappij met contrasterende waarden.

Rijk gedetailleerde persoonlijke anekdotes, fabeldieren en punk-parafernalia zijn vervaardigd uit gevonden restmetaal. Het geheel suggereert een soort limbo, een tijdloos vallen zonder de houvast van een acceptabel wereldbeeld. Deels autobiografie, deels maatschappelijke aanklacht. Toen hij dit werk maakte had hij immers niet kunnen vermoeden (maar wel kunnen verwachten) dat er jaren later opnieuw mensen richting de loopgraven zouden worden gestuurd.