Jimi Kleinbruinink 🇳🇱

Mijn artistieke praktijk richt zich op het maken van sculpturen, (licht)installaties en monumentale ruimtelijke projecten. Het werk wordt zowel getoond in tentoonstellingsruimtes, waar het zich verhoudt tot het kunstdiscours, als in de openbare ruimte, waar het in direct contact staat met het dagelijks leven. Ik wil de kijker een sterke zintuiglijke ervaring bieden, een superprikkel, en in de tweede plaats rationeel of intellectueel aanspreken.

Ik vind expressiviteit in abstractie, de fundamentele eigenschappen van beeldhouwkunst en ik vind inspiratie in natuurlijke processen en fenomenen. Het werk ontstaat uit een samenspel van de gevolgde methoden en de ruimte voor improvisatie en spel. Als maker ben ik op zoek naar materialen, processen en fenomenen die een metaforische of poëtische betekenis hebben. Zo probeer ik door middel van abstractie beelden te creëren die niet naar iets anders verwijzen, maar wel een uitspraak doen over een bepaald facet van de menselijke beleving en waarneming.

Welke ingreep Jimi ook doet met zijn werk, het ruimtelijke effect is nooit massief of statisch. Hoewel hij naast driedimensionale installaties ook permanente sculpturen maakt, wekken deze vooral de indruk gewichtloos te zijn, als sterren en planeten in een oneindig universum van gips, hout, bouwmaterialen en gevonden voorwerpen. Tegelijkertijd hebben de kleurrijke assemblages van Jimi onmiskenbaar betrekking op onze eigen fysieke aanwezigheid, omdat deze direct in de wereld staat en zich daarmee verhoudt. Ga je rond, over of onder? En waar houdt het werk en de ruimte eromheen eigenlijk op? Het antwoord ligt ergens tussen massa en licht, banaliteit en gratie, atoom en universum.