Han Lammers 🇳🇱

“Magische vergelijkingen”

Wat kan de wiskunde ons nog meer bieden dan alleen stellingen, getallen en vergelijkingen?

Met zijn rationele ontwerpen vertaalt beeldend kunstenaar Han Lammers wiskundige vergelijkingen naar tastbare driedimensionale beelden, vaak uitgevoerd in zink.

Dit resulteert in geometrisch, abstract werk gekenmerkt door concrete en pure vormen. In die zin voelt Lammers affiniteit met minimalisme en constructivisme. Doordat geometrische vormen de basis vormen van zijn werk, ontstaan ​​sculpturen waarin elke vorm van toeval en dus verrassing bij voorbaat is uitgesloten. Het werk van Lammers is onder te verdelen in massieve, gesloten vormen met een statisch karakter en meer open en vloeiende vormen met een dynamisch (en soms lyrisch) karakter.

Wiskunde als exacte wetenschap wordt vaak omschreven als rationeel en emotieloos. Kunst daarentegen wordt geassocieerd met emotie en het uiten van gevoelens. In het verleden werden wiskunde en kunst moeiteloos gecombineerd door gebruik te maken van hun complementaire kwaliteiten. Voor Leonardo Da Vinci en Michelangelo waren kunst, technologie en architectuur onafscheidelijk. Met behulp van de stelling van Pythagoras, de rij van Fibonacci, de Gulden snede, het Pentagon en de uitwerking van het getal Pi zijn talloze kunstwerken gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Da Vinci’s iconische werk “The Vitriolic Man”.

Aanvankelijk lag de focus van zijn kunstenaarschap op het ambacht van het maken, dat logischerwijs voortvloeide uit een geselecteerde wiskundige vergelijking. Inmiddels weet hij uit ervaring dat het eindresultaat een bijzondere visuele verrassing kan inhouden voor de kijker en daar streeft hij bewust naar. Niet zelden zitten meerdere abstracte vormen in één beeld verborgen, waardoor deze beelden vanuit verschillende invalshoeken steeds wisselende perspectieven bieden. Het werk van Lammers raakt hier aan de zogenaamde Op Art-beweging in de kunst. De optische illusies nodigen de kijker uit om een ​​dynamische relatie met zijn werken aan te gaan. Daarmee geeft hij een persoonlijk antwoord op de vraag wat de wiskunde nog meer te bieden heeft dan droge getallen, stellingen en vergelijkingen. Uit ervaring weet hij dat zijn formele en rationele kunst ook kan verleiden en ontroeren.

De meeste van zijn kunstwerken bevinden zich buiten in de natuur. De expressie van de sculpturen verandert met de seizoenen, doordat weersinvloeden de patina (oxidelaag van het zink) aantasten. Het formele karakter van het werk wordt geaccentueerd door de schaduwen en de lichtinval, waardoor Lammers’ buitensculpturen spannend contrasteren met de organische vormen van hun natuurlijke context.