Expositie “Force that Moves Me” Brigitte Boss

In het Museum, de Galerie en Tuin.

Het paard is al sinds mensenheugenis een inspiratiebron voor kunst. Van de vroegste grottekeningen via Griekse en Romeinse ruiter beelden naar Napoleon te paard om uiteindelijk uit te komen bij de opgezette plafondpaarden van Maurizio Cattelan. Het edele dier is metgezel en muze voor velen. Zo ook voor Brigitte Boss. In haar bronzen sculpturen staat de beweging van het dier centraal en maakt zij gebruik van een bijzonder patina om de strak om de spieren gespannen huid van een paard te benaderen. Brigitte is autodidact en wars van de conventies die men in dit genre aantreft. Geen sokkels, geen statische poses en vooral: goed kijken en boetseren.

Haar levensgrote sculpturen en miniaturen springen in het oog door hun levendigheid van beweging en bijzondere huid. Het oppervlak van deze beelden is grillig en doorwrocht, zoals men dat ook ziet bij de grote impressionistische beeldhouwers. Ze zoekt de bezieling en toewijding aan zowel de natuur als de kunst zoals men die kan vinden bij kunstenaars als Franz Marc en Medardo Rosso. Ook zij zochten naar een weergave van hun onderwerp die voorbij gaat aan dat wat men denkt te zien. Een maakproces wat blijk geeft van een zorgvuldig opgebouwde, empathische relatie tot hetgeen wat in de sculptuur gevangen moet worden. Sculpturen die niet bedacht worden maar die zich vanuit het motorisch geheugen en onderbewuste kennis over het onderwerp haast manifesteren voor het oog van de maker. Werk waar een stuk van de ziel van de geportretteerde én van de maker in zit.

Door het expliciet tonen van dit zorgvuldige en invoelende maakproces in de huid van het uiteindelijk gegoten beeld, ontstaat er werk met een zeker gevoel van momentum. De spierspanning is te voelen en de expressie te volgen. Deze dieren staan echt op hun benen. De duimen van Brigitte staan in de plooien van de huid en de anatomie volgt die van het geportretteerde paard tot in detail. Daarmee wil ze eer doen aan wat in haar ogen een van de belangrijkste karakteristieken van het dier is. Het paard is voortdurend in beweging en communiceert de eigen complexe persoonlijkheid voornamelijk via lichaamstaal. Brigitte begrijpt veel van deze taal en weet in haar sculpturen het karakter en wezen van een dier te benaderen. Dat maakt haar werk zeer geliefd bij paardenliefhebbers wereldwijd. Sculpturen van haar hand zijn te vinden in Nederland, Noorwegen, België, Engeland, Zweden, Denemarken, Verenigde Staten, Brazilië, Zwitserland, Spanje, Italië en Duitsland.

Bij een werkwijze die zo integer omgaat met het gekozen onderwerp hoort ook een passende presentatie plek. Het Brigitte Boss Museum – een omgebouwde paardenstal, tuin en atelier – staat centraal in TAK Art Space