Arnix Wilnoudt ūüá≥ūüáĪ Galerie/Atelier

Arnix Wilnoudt Amersfoort Nederland. -Start zijn carrière als kunstenaar in 2012-

Maakt conceptuele kunst: een kunstvorm waarin het idee of concept centraal staat. Zijn kunstwerken zijn vooral bedoeld als uitdaging voor het intellect en behandelen tegenwoordig thema’s als religie en macht. Hij houdt zich bezig met morele factoren zoals hij ze noemt: ego√Įsme, conformisme, dogmatisme, zelfrespect, eergevoel, capaciteiten, verlangen, vergankelijkheid en meer… In zijn kunst presenteert hij een ongewone kijk op de wereld en op het menselijk bestaan.

In mijn werk staat de vraag centraal:
Wat zou een mens hebben gedaan als de ander geen macht zou hebben gehad?

De uitwerking van dat thema is in de loop der jaren ge√ęvolueerd. In 2019 verhuisde hij met zijn vrouw Brigitte Boss naar hun huidige woon- en werkplaats TAK Art Space. Het is een paradijs in wording waar hij dagelijks bezig is om kleine ingrepen te doen. Dat vergroot de biodiversiteit en hij ziet steeds meer levensvormen om zich heen. Door ervoor te zorgen dat insecten zich hier thuis voelen, komen ook de bijzondere vogels hier en trekken ze ook andere dieren aan. Hij vindt het prachtig om te zien hoe de natuur langzaam groeit en hem een enorme rijkdom aan indrukken biedt. Hij raakt er steeds meer van overtuigd dat hij niet de wereld rond hoeft om alles te zien.

‚ÄúHier in onze Art Space, in ons eigen paradijs, word ik nooit moe van alle kleine werelden om me heen. Die omgeving geeft me elke dag nieuwe idee√ęn‚ÄĚ.

Om die reden is hij sinds begin 2019 bezig met het maken van paradijselijke diorama‚Äôs die hij¬†‚ÄúFenestram in Paradisum‚ÄĚ noemt.

Taxidermie wordt een steeds belangrijker onderdeel van mijn werk. Als kind was ik geobsedeerd door insecten, kevers, vogels en reptielen. In mijn eerdere werk maakte ik af en toe gebruik van opgezette dieren, maar ik merk dat ze een terugkerend element aan het worden zijn in mijn paradijsjes. Ze brengen leven in het werk. Geweldig maar waar.

Al op jonge leeftijd keek Arnix met verbazing naar de wereld met een gevoel van verwondering; vooral bij mensen die denken dat ze machtige posities bekleden. Op basis van zijn ervaringen in een rooms-katholieke opvoeding, te midden van nonnen en priesters, ontwikkelde hij een scherp oog voor manipulatie en hypocrisie. Tegelijkertijd deed hij belangrijke inzichten op het gebied van discipline, doorzettingsvermogen, traditie en symboliek.

In de puberteit veranderde zijn gevoel van verwondering in kennis en bewustzijn. Op zijn negentiende keerde hij zich van huis af en koos letterlijk zijn eigen pad door zelfstandig te gaan wonen en zijn eigen problemen op te lossen. In die jaren voelde hij dat geloof vertrouwen is.

Op dat moment waren de ervaringen van zijn vader tijdens WO II van grote invloed op Arnix. Zijn vader was gedwongen in Duitsland te werken en kwam getraumatiseerd terug, met een grote angst voor uniformen en autoriteit. Dat trauma speelde een beslissende rol in het leven van Arnix en zijn besluit om bij zijn oproep te weigeren in militaire dienst te gaan. Nadat hij een bezwaarschrift had geschreven en voor een tribunaal was verschenen, werd hij erkend als gewetensbezwaarde en vervulde hij zijn vervangende dienstplicht van 18 maanden.

Daarna richtte hij een eigen bedrijf op, aanvankelijk als fotograaf (Academie voor Beeldende Kunsten Sint Joost Breda, Nederland en De Nederlandse Fotovakschool, Apeldoorn, Nederland), later op het gebied van idee√ęn, communicatie en advies. Hij hield zich vooral bezig met onorthodoxe idee√ęn en oplossingen, gebruikmakend van cognitieve sociale psychologie. Ook hier in de commerci√ęle discipline communicatie zocht Arnix vaak de verbinding met kunst, en altijd de grenzen op.

Het is niet het anarchisme dat hem vooruit drijft, maar de oude vraag: waarom? Elementen als sterkte en kracht zetten hem aan tot verzet. Deze latente behoefte aan duidelijkheid is getransformeerd in een aantal confronterende objecten, die zijn vragen over macht en vergankelijkheid verbeelden. Binnen zijn beelden en objecten stelt Arnix vragen van eminente waarde. Vragen die misschien nooit beantwoord zullen worden, maar die een denkproces op gang brengen. Deze vragen dagen vooral onze ondergeschikte rol in de wereld uit. De keuze is aan het individu om te maken. Elke dag beantwoorden we de vragen die het dagelijks leven stelt. Materialen en technieken vormen een wezenlijk onderdeel van Arnix’ behoefte om zich uit te drukken. Hij gebruikt bewust kitsch-elementen om massacultuur te omarmen met artistieke bijbedoelingen. Hij formuleert zijn gedachten in materiaal en stijl, en huurt soms de beste vakmensen in het veld in om een bepaald project te realiseren.

Hij trekt geen conclusies, maar hekelt slechte situaties. Stelt prangende vragen die je blijven achtervolgen en vraagt hardnekkig om een persoonlijk antwoord. Vaak is het een vraag die zijn eigen antwoord bevat. Maar de vraag vreet aan je. Arnix maakt je leven niet gemakkelijk. Uiteindelijk moet je verder leven met je antwoord…

Tentoonstellingen:

Speuld/Ermelo The Netherlands: TAK Art Space 2024/2023/2022/2021/2020
Nijmegen The Netherlands: Singular-Art GalleryJuly-September 2019
Nijmegen The Netherlands: Qtopia Art Festival 2018 at Singular-Art Gallery September-October 2018
Nijmegen 
The Netherlands: Singular-Art Gallery July-September 2018
Basel 
Switzerland:Art Basel Week: Scope Basel 2018 June 2018
London
Great Britain: Gallery¬†German Embassy¬†Frieze London 2017 ¬†Taste the Future Art Collection September ‚Äď November 2017
Oosterhout
Netherlands: 1e Bi√ęnnale Kunst in de Heilige Driehoek¬†September-October 2017
Banned from Exhibition!
Paris France: AUP Fine Arts Gallery ‚ÄúTaste the Future‚ÄĚ Art Collection June 2017
Breda Netherlands: Art Breda 2017 May 2017
Miami USA: Scope Miami Beach 2016 November/December 2016
Miami USA: Rimonim Art Gallery ‚ÄúTaste the Future‚ÄĚ Art Collection November ‚Äď December 2016
Basel Switzerland: Art Basel Week: Scope Basel 2016 June 2016
Rijswijk Netherlands: Indola Gallery Rijswijk April-May 2016
Amsterdam Netherlands: Masters of LXRY 2015 December 2015
Venice Italy: The 56. Venice Art Biennale 2015 Palazzo Bembo May-November 2015
The Haque Netherlands: Project 2.0 Gallery aftershow ArtTheHaque October 2015
The Haque Netherlands: ArtTheHaque, October 2015
Cologne Germany: Art.Fair 2015, September 2015
Venice Italy; ‚ÄúTaste the Future‚ÄĚ Event and ArtCollection Venice, September 2015
New York USA ; Art Southampton. The Hamptons Long Island, July 2015
Miami USA ; Context Art Miami Basel, December 2014
Miami USA ; Limited showcase at The Residences at The Ritz Carlton, November 2014
San Francisco USA ; The McLoughlin Gallery, Iconoclasm, May 2014
San Jose USA ; The Silicon Valley Contemporary Artfair, April 2014
Miami USA ; Context Art Miami Basel, December 2013
‚Äės-Hertogenbosch Netherlands: Try-out Galerie Majke H√ľsstege , November 2012

Collections

Museo Internacionale di Arte Monterrey Mexico
Benjamin Fern√°ndez
Mehmet √Ėmer Ko√ß Turkey
Rick and Alita Rogers USA
Marina Romanova-Arnott USA