Rijk leven met kunst en natuur

In Speuld, nabij Garderen, ligt een idyllische vrijplaats voor hedendaagse kunst verborgen naast de heidevelden. Kunstenaarsechtpaar Brigitte Boss en Arnix Wilnoudt (pseudoniem van Arnoudt Geerars) hebben hun privé woonplek, atelier en omringend land getransformeerd tot een galerie van de ‘Buitencategorie’ waar met volle teugen van kunst en natuur genoten wordt. Een eclectische harmonie van bijzondere objecten en levens. Men vindt er kunstwerken van toonaangevende makers van nu, in een boomgaard, velden en een weelderige bloementuin.

Subtiele ingrepen en monumentale installaties volgen het ritme van het landschap. Dassen en vossen jagen er tussen sculpturen. Een unieke galerie waar men zich op afspraak kan laven aan de gulle rijkdom van verbeelding.

Keuze kunstenaars.

De keuze van kunstenaars en werken is volstrekt eigenzinnig. Bekende en minder bekende makers krijgen er de kans om op de plek te reageren. Nationale en internationale talenten vinden hier een thuis voor hun werk. Abstractie, figuratie en conceptkunst krijgen er allemaal de ruimte. Het enige overkoepelende thema is de ontembare levenslust van de oprichters. Arnoudt scout op internationale kunstbeurzen, in ateliers, galeries en op internet naar kunst die deze levenslust uitdraagt. De gepresenteerde werken kunnen humoristisch zijn of bloedserieus, gracieus of grimmig, maatschappijkritisch of juist escapistisch. Uiteindelijk sluiten ze allemaal aan op het ongrijpbare maar invoelbare ideaal van de plek.

De presentaties binnen en buiten volgen de seizoenen en de stemmingen van Arnoudt en Brigitte. Sommige sculpturen staan er maanden, andere zijn al binnen een week verkocht. De werken staan voortdurend in dialoog met de omgeving en met elkaar. Dat zorgt net zo vaak voor liefde als voor strijd. Zo is er bij TAK Art Space plek voor het leven in al haar facetten: groei en verval, bloei en bederf, rust en reuring. Hier geen steriele opeenvolging van beelden op sokkels, maar liever een overweldigende totaalervaring van kwaliteitskunst en design in een inspirerende omgeving.

Privé bezichtiging

Arnoudt neemt graag de tijd om je deelgenoot te maken van hun belevingswereld. Hij leidt bezoekers langs de werken met verhalen en anekdotes en geeft daarnaast de ruimte om te dwalen en te genieten van vergezichten en wolkenluchten. Bezinning en verbazing volgen elkaar op en stimuleren het vrije denken en dromen. Het is duidelijk dat hier gedacht wordt in mogelijkheden, niet in beperkingen. Arnoudt en Brigitte zijn zeer gehecht aan de  plek en de werken die er tentoongesteld zijn. Ze willen dit gelukkig samenleven met kunst en natuur graag overdragen. Bovendien helpt Arnoudt ook graag bij het zoeken naar het specifieke werk dat jouw leven zou kunnen verrijken. Een werk dat raakt in hoofd en hart, wat de vervulling zal zijn van een nu nog ongekend verlangen.

Hippische weelde: het Brigitte Boss Museum

Een belangrijk deel van de ‘TAK ervaring’ is een bezoek aan het museum voor bronzen paardensculpturen van Brigitte Boss. Zij heeft internationale faam vergaard met levensechte, full size portretten van paarden van allerhande allure. Ze werkt naar de natuur en met veel empathie voor haar onderwerp. Zo prijkt haar interpretatie van het legendarische dressuurpaard Totilas in de ontvangsthal van het KWPN op het Nationaal Hippisch Centrum (KNHS), twee life-size sculpturen van een hengst en een merrie met veulen voor het hoofdkantoor van het Dansk Varmblod op het Nationaal Hippisch Centrum Vilhelmsborg van Denemarken en zijn haar beelden te vinden in privécollecties over de hele wereld.
In Speuld treft men een keur van haar werk. Van paarden op waar formaat die struinen door het hoge gras, tot kleinere sculpturen voor in huis. Van volwassen olympische hengsten tot veulentjes die nog wat onwennig op de benen staan.

Paard en beeld

In al haar werk probeert ze zo dicht mogelijk bij het wezen te komen wat zij ziet. Een trots, vertederend en majestueus bewegend dier wat al eeuwenlang een bijzondere band met de mens heeft. Deze natuurgetrouwe benadering vormt een mooi contrast met de hedendaagse kunstwerken waarmee haar sculpturen TAK art space delen. Ze vormen de brug tussen de levende natuur en de meer abstracte beeldtaal van de andere kunstenaars. Zo blijft het geheel in een bijzondere harmonie met elkaar.

Een bezoek waard.

Een bezoek aan TAK Art Space maak je niet met de museumjaarkaart of portemonnee in de hand geklemd maar op afspraak. Arnoudt en Brigitte zijn idealisten die de schoonheid waarmee zij zich iedere dag persoonlijk omringen, graag willen delen. Ze hebben oog voor detail en goesting voor het grote gebaar. Zowel binnen als buiten is overal over nagedacht. Natuur en kunst krijgen de vrijheid maar zijn nergens vrijblijvend. Verwacht een gulle ontvangst en een prikkelende ervaring voor al uw zintuigen. De Art Space is een ontmoetingsplek voor kunst, mens en natuur. Een dynamisch samenspel van bezinning en authentieke verwondering waarbij men al snel de tijd vergeet.

Nederlandse Tuinenstichting

Geselecteerd door de Nederlandse Tuinenstichting  www.tuinenstichting.nl  De Nederlandse Tuinenstichting streeft naar het behoud van tuinen en parken die van belang zijn qua vormgeving, beplanting, cultuurhistorisch karakter en ligging.

Vogels 84 soorten waarnemingen in en boven onze Art Space:

Koekoek, Tuinfluiter, Merel, Mus, Vink, Tjiftjaf, Vlaamse Gaai, Ekster, Goudvink, Appelvink, Kwikstaart Wit (Akkermannetje), Kwikstaart Geel, Pimpelmees, Staartmees, Koolmees, Roodborst, Bastaard Nachtegaal (Heggenmus), Boomklever, Boomkruiper, Spreeuw, Bonte Vliegenvanger, Boompieper, Houtduif, Holenduif, Wilde Eend, Nijlgans, Brandgans, Grote Lijster, Zanglijster, Koperwiek, Distelvink (Putter), Gekraagde Roodstaart, Grote Bonte Specht, Kleine Bonte Specht, Groene Specht, Zwarte Specht, Steenuil, Ransuil, Grasmus, Bosuil, Kerkuil, Boeren Zwaluw, Nacht Zwaluw, Groenling, Raaf, Zwarte Kraai, Buizerd, Havik, Sperwer, Zwarte Wouw, Reiger, Fitis, Winterkoning, Kramsvogel, Geelgors, Zwartkop, Ringmus, Keep, Kievit, Mandarijn Eend, Kneu, Ooievaar, Torenvalk, Graspieper, Zwarte Ooievaar, Boomvalk, IJsvogel, Grasparkiet, Glanskop, Zwarte mees, Aalschover, Goudhaan(tje), Houtsnip, Boomleeuwerik, Knobbelzwaan, Fazant, Grauwe Vliegenvanger, Wespendief, Halsband Parkiet, Steenarend en natuurlijk onze Ajam Cemani Kippen en Lachduifjes.